dinsdag 2 juni 2020

Chinees plan voor identificatiezone in Zuid-Chinese Zee

31 mei - Volgens een anonieme bron van de South China Morning Post bij het Chinese Volksbevrijdingsleger is China van plan binnenkort een Air Defence Identification Zone (ADIZ) in te stellen in de Zuid-Chinese Zee. De voorgestelde zone omvat de Pratas, Paracel en Spratly eilandengroepen. Het plan bestaat al sinds 2010 en in 2013 is in de Oost-Chinese Zee een dergelijke zone ingesteld.
Een ADIZ is een deel van het luchtruim boven land of zee, waarbinnen een land een vorm van controle wil uitoefenen op het luchtverkeer in het belang van de nationale veiligheid. Veel landen - ook Aziatische - hebben dergelijke zones ingesteld, die ook kunnen overlappen.
Landingsbanen en radarinstallaties die China de laatste jaren heeft aangelegd op de riffen Fiery Cross, Subi en Mischief zouden volgens een expert uit Taiwan in het plan passen. Op Fiery Cross zouden nu KJ-500 radarvliegtuigen en KQ-200 patrouillevliegtuigen voor onderzeebootbestrijding staan.
Het plan (mogelijk gaat het hier om een proefballon) zou tot nieuwe spanningen met de VS kunnen leiden. Die gaan rustig door met hun vrije navigatievaart in de Zuid-Chinese Zee. Op 28 mei voer de geleide-wapen-destroyer Mustin (DDG 89) binnen 25 km afstand van Woody Island (Chinees vliegveld) en Pyramid Rock in de Paracel archipel tijdens zo'n zogenaamde FONOP. In april waren er twee dergelijke operaties en in maart één.
Bronnen: CNN (Ryan Browne), South China Morning Post (Minnie Chan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten