woensdag 1 juli 2020

Eerste testvluchten voor NAVO-drones (UPDATE)

22 juni - De eerste van vijf Global Hawk verkenningsdrones van de NAVO is in juni begonnen met testvluchten boven de Middellandse Zee. De drone vloog vanaf basis Sigonella op Sicilië, waar de drones - kollektief eigendom van vijftien NAVO-leden - worden gestationeerd.
De eerste twee drones voor het Alliance Ground Surveillance programma (AGS) werden eind vorig jaar geleverd door Northrop Grumman. De overige drie komen in de loop van deze zomer. Ze gaan kijken naar gebieden over de grens van het NAVO-verdragsgebied, naar het zuiden, het oosten of het Midden-Oosten. De eerste testvlucht duurde negen uur. Het is nog de vraag of de Italiaanse autoriteiten toestemming geven om over land te vliegen, waar het luchtverkeer intensiever is. Komt deze toestemming, dan mogen de Global Hawks ook in de rest van het Europese luchtruim opereren, althans volgens de NAVO. Voorlopig moeten ze nog toestemming krijgen van nationale autoriteiten om te vliegen binnen een smalle luchtcorridor. De NAVO wil af van deze beperkingen.
Bron: Defense News (Sebastian Springer)
UPDATE: 13 november - De vijfde en laatste RQ-4D NATO Alliance Ground Surveillance (AGS) drone is aangekomen op de Main Operation Base (MOB) Sigonella.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten