woensdag 15 juli 2020

De brand op de Bonhomme Richard dwarsboomt de planning van de VS-marine

14 juli - De hevige brand op het amfibische aanvalsschip Bonhomme Richard in de haven San Diego  is een tegenvaller voor de Amerikaanse marine bij hun inzet van de F-35B (Joint Strike Fighter) in de Pacific. Het schip is een van de vier amfibische schepen met een groot vliegdek die is gemoderniseerd voor de F-35B, die vertikaal kan landen. Een vijfde (de Boxer) moet deze modernisering nog krijgen. De marine heeft minimaal vier zulke schepen nodig om één daarvan constant in te kunnen zetten. De andere drie moeten paraat zijn om uit te varen, in onderhoud en aan het oefenen. In totaal heeft de marine tien amfibische aanvalsschepen, maar slechts de helft is geschikt voor de F-35B.
De marine gebruikt deze schepen (de Wasp-klasse en de America-klasse) als zogenaamde Lightning Carriers - kleine vliegdekschepen voor tot 20 F-35s. Ze zijn weliswaar per vliegtuig duurder in het gebruik dan de grote carriers.
De brand - hoewel tot nu toe is voorkomen dat de brandstoftanks van het schip gevaar lopen - is zo hevig dat temperaturen worden bereikt die blijvende schade aan de staalkonstrukties kunnen toebrengen.
Bron: Defense News (David B. Larter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten