donderdag 2 juli 2020

Turkije trekt veto in over NAVO-plannen voor Oost-Europa

30 juni - De NAVO heeft vandaag de nieuwe defensieplanning voor de Baltische staten en Polen goedgekeurd na een kompromis met Turkije. Turkije had eerder een veto over de plannen uitgebracht, omdat het meer steun wilde in de strijd tegen de Koerdische militie in Syrië. Een diplomatieke NAVO-bron in Brussel en de Litouwse minister van buitenlandse zaken Linas Linkevicius hebben dit bevestigd aan persbureau AFP zonder details over het kompromis te geven.
Het (geheime) plan zou gaan over een sterkere luchtverdediging en snellere aanvoer van versterkingen. De NAVO-plannen voor de Baltische landen en Polen dateren uit 2010 en worden regelmatig aangepast, met name na de Oekraïne-krisis van 2014.
Tegelijkertijd is bekend geworden dat het Pentagon voor belangrijke onderdelen van de F-35 (Joint Strike Fighter) in heel 2022 nog afhankelijk zal blijven van Turkse onderaannemers. Het betekent dat de VS hun houding tegenover Turkije hebben versoepeld met betrekking tot de Turkse aanschaf van een Russisch luchtverdedigingssysteem. Wel zullen er aan Turkije nog steeds geen F-35s worden geleverd.
Bronnen: AFP, Bloomberg (Anthony Capaccio)
AANVULLING: De naam van het NAVO-plan voor de verdediging van Polen en de Baltische landen is Eagle Defender.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten