donderdag 30 juli 2020

VS trekken 12.000 militairen terug uit Duitsland

29 juli - De VS willen 12.000 militairen terugtrekken uit Duitsland. 5600 van hen worden overgeplaatst naar andere Europese landen (België, Italië) en 6400 keren terug naar de VS. In Duitsland zullen maximaal 25.000 VS-militairen permanent aanwezig blijven.
De belangrijkste geplande maatregelen:
* Het Europese Commando van de VS-troepen (USEUCOM) en het European Special Operations Command verhuizen van Stuttgart naar Bergen (Mons) in België, waar ook het Europese hoofdkwartier van de NAVO (SHAPE) is gevestigd.
* Het 2e Regiment Cavalerie (een versterkte brigade met Stryker pantserwielvoertuigen en 4500 militairen) keert geheel of gedeeltelijk uit Vielseck in Beieren terug naar de VS. Dergelijke Stryker-eenheden zullen in de toekomst op basis van roulatie naar Oost-Europese landen gaan.
* Het 480ste Fighter Squadron F-16s uit Spangdahlem en delen van de 52ste Fighter Wing (het hogere echelon) worden verplaatst naar Italië.
* Drie brigadehoofdkwartieren, een bataljon luchtdoelartillerie en een geniebataljon gaan naar België, 52nd Civil Engineering Squadron van Spangdahlem naar Italië.
* Africa Command (AFRICOM) van de VS vertrekt uit Stuttgart, maar het is nog onduidelijk waarheen (Afrikaanse landen hebben tot nu toe geweigerd).
* Het hoofdkwartier van V Legerkorps (kan meerdere divisies aansturen) wordt in Polen gevestigd, als een overeenkomst daarover ondertekend is (vereist een financiële bijdrage van Poolse kant).
* Twee bataljons van de 173ste Airborne Brigade kunnen verhuizen van Grafenwöhr naar Vicenza in Italië, waar de rest van de brigade gelegerd is.
* 2500 VS-luchtmachtmilitairen op de Britse vliegbasis Mildenhall (verantwoordelijk voor tankvliegtuigen en speciale operaties) zullen in Engeland blijven en niet zoals eerder gepland naar Duitsland worden overgeplaatst.
De details over de verplaatsingen moeten de komende weken nog worden uitgewerkt.
Het blog Augen Geradeaus merkt op dat een aantal moeilijk te vervangen onderdelen (vliegbasis Ramstein, het gespecialiseerde oorlogshospitaal Landstuhl en het oefenterrein in Grafenwöhr) in Duitsland blijven.
* Formeel is dit plan onderdeel van de doorlichting van alle regionale commando's van het VS-leger om de dislokatie van de troepen in overeenstemming te brengen met de nationale defensiestrategie (nu vooral gericht op de rivaliteit met Rusland en China). Het verplaatsen van de prestigieuze hoofdkwartieren geeft de maatregel echter het karakter van een bestraffing van Duitsland, vanwege te weinig militaire uitgaven, de Nordstream 2 pijpleiding uit Rusland etc. Verder valt op dat hiermee de zuidoostflank van de NAVO wordt versterkt, aanwijzing voor de groeiende betekenis van de Balkan en de regio rond de Zwarte Zee als mogelijk konfliktgebied voor de alliantie.
Bronnen: Augen Geradeaus (T. Wiegold), Stars and Stripes (John Vandiver, Marcus Kloeckner)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten