dinsdag 21 juli 2020

B-1 strategische bomenwerpers naar Guam gestuurd (UPDATE 2)

17 juli - De US Air Force heeft vandaag twee strategische B-1B Lancer bommenwerpers en 170 militairen naar het eiland Guam in de Stille Oceaan (een overzees gebiedsdeel van de VS) gestuurd. De Lancers van het 37ste Expeditionary Bomb Squadron (28ste Wing) uit Zuid-Dakota gaan trainen met bondgenoten en andere krijgsmachtdelen van de VS, maar dienen ook als afschrikking van tegenstanders (lees: China). De inzet vindt plaats in het kader van de Bomber Task Force (BTF). Op weg naar Guam oefenden de B-1Bs met F-15J onderscheppingsjagers van de Japanse luchtmacht boven de Zee van Japan. De duur van het verblijf op Guam is niet bekend gemaakt.
Intussen varen de vliegdekschepen Nimitz en Ronald Reagan nog steeds in de Zuid-Chinese Zee (sinds begin juli). In het begin werden ze daarbij ook vergezeld door een B-52H strategische bommenwerper van de 2e Bomb Wing uit Louisiana. De laatste keer dat twee carriers samen optraden in de Zuid-Chinese Zee was in 2009 (de George Washington en de Carl Vinson).
Bronnen: Stars and Stripes (Wyatt Olson), Navy Times (Geoff Ziezulewicz)
UPDATE: 20 juli - Vandaag bevestigt de Chinese Global Times dat een brigade luchtstrijdkrachten samen met oorlogsschepen naar twee eilanden in de Paracel-archipel is gestuurd voor schietoefeningen als reactie op de aanwezigheid van de Amerikaanse marine.
Bron: US News & World Report (Paul D. Shinkman)
UPDATE 2: 22 juli - Satellietfoto's laten zien dat de Chinese luchtmacht zeker vier J-11B gevechtsvliegtuigen (vergelijkbaar met de F-15) heeft geplaatst op Woody Island in de Paracel-archipel
Bron: South China Morning Post (Minnie Chan)
UPDATE 3: 21 juli - De Reagan oefent vanaf 19 juli samen met de kruiser Antietam (CG-54) en de geleide-wapen-destroyer Mustin (DDG-89), met een Australische task force onder leiding van één van hun twee amfibische aanvalsschepen en een Japanse destroyer (de Teruzuki - DD 116) in de Filipijnse Zee. In totaal doen negen schepen mee aan de oefening.
De Australische schepen: de Canberra (L02), de Hobart (DDG 39), de Stuart (FFH 153), de Arunta (FFH 151) en de Sirius (O 266).
Het vliegdekschip Nimitz in inmiddels op weg naar de Indische Oceaan en zal naar het aandachtsgebied van de Vijfde Vloot bewegen.
Bron: USNI News (Megan Eckstein)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten