dinsdag 14 juli 2020

US Air Force wil Roemeense vliegbasis uitbreiden

9 juli - De Amerikaanse luchtmacht wil Campia Turzii - een oude sovjetbasis in Roemenië uit de jaren vijftig - uitbouwen tot een belangrijks steunpunt aan de Zwarte Zee. In de defensiebegroting voor 2021 is voor de basis een bedrag van 130,5 miljoen dollar uitgetrokken voor betere landingsbanen, meer parkeerplatforms voor bezoekende squadrons, brandstofdepots en een depot dat een mobiel vliegveldsysteem kan herbergen. Dit is het grootste bouwprojekt onder het European Deterrence Inititative (EDI).
Afgelopen jaar werden tijdelijk MQ-90 Reaper drones op de basis gestationeerd, maar nu gaat het vooral om voorzieningen voor gevechtsvliegtuigen.
De belangrijkste VS-basis in Roemenië is momenteel vliegbasis Mihail Kogalniceanu die ook wordt gebruikt door US Army Europe en roulerende landmachtonderdelen uit de VS. Daar zijn 500 VS-militairen blijvend gestationeerd. Het hoofdkwartier van Joint Task Force-East (JTF-E) van USAREUR is er gevestigd. Tijdens de oorlogen in Afghanistan en Irak was dit een tussenstation voor de VS-troepen.
Roemenië is belangrijk voor de opbouw van troepen om positie van de NAVO in de Zwarte Zee te versterken. In dat kader zijn pogingen om het Verdrag van Montreux (1936), dat de aanwezigheid van oorlogsschepen van buiten de regio beperkt, te omzeilen van belang. Een artikel in Defense One noemt er enkele, waaronder:
- De Conventie over de scheepvaart op de Donau (1948) staat aan Donaulanden toe om marineschepen op de hele rivier te laten varen. Duitsland is een Donaustaat. Oorlogsschepen met een tonnage van 8000 of minder kunnen tot 80 km de rivier opvaren tot de haven Braila. Duitsland zou daar dus een marineschip kunnen stationeren.
- Het Donau-Zwarte Zee kanaal meer zuidelijk naar de haven Constanta - onderdeel van het Europese systeem van kanalen dat de Noordzee met de Zwarte Zee verbindt - is op dezelfde manier te gebruiken voor landen die geen deel uitmaken van het Donauverdrag. Dit kanaal is echter betrekkelijk smal (90 meter) en alleen geschikt voor schepen van minder dan 5000 ton. Het moet daartoe ook gemoderniseerd worden.
Bronnen: Stars and Stripes (John Vandiver), Uwidata.com, Defense One (Luke Coffey), Jane's Defence Weekly (Jim Dorscher), 20 april 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten