maandag 27 juli 2020

Opbouw van Task Force Takuba in de Sahel

23 juli - Op 15 juli heeft de Task Force Takuba van Europese special forces in de Sahel de status van Initial Operational Capability (IOC) gekregen. Voor het moment bestaat deze uit drie taakgroepen van elk 30 Fransen en 30 andere Europeanen. Er zijn taakgroepen met Esten, Tsjechen en Zweden. De Italianen hebben hun deelname bekend gemaakt, maar het is nog onduidelijk of dit een vierde taakgroep wordt of dat zij een van de andere kontingenten aflossen.
Andere Europese legers zijn met enkele stafofficieren vertegenwoordigd. Dit betreft eerder een vorm van politieke dan militaire steun aan de operatie.
De taakgroepen gaan werken vanuit bases in Gao en Menaka. Ze helpen de nieuw gevormde lichte eenheden van het Malinese leger, de zogenaamde unités légères de reconnaissance et d’investigation (ULRI). Deze hebben een sterkte van 90 militairen met motoren en pick-ups. Samen met een taakgroep van Takuba vormen ze dan een groep ter sterkte van een compagnie (150). Uiteindelijk moet er een ULRI-bataljon worden opgebouwd.
Behalve de special forces zullen ook ondersteunende eenheden zoals medisch personeel en force protection deel uitmaken van Takuba. Er is nog wel een taalprobleem: Skandinaviërs en Oost-Europeanen spreken meestal geen Frans en de Malinese soldaten geen Engels.
Takuba moet eventueel door kunnen lopen als de grotere Franse gevechtsoperatie Barkhane in de Sahel wordt afgesloten.
Bron: Blog Secret Défense (Jean-Dominique Merchet)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten