donderdag 9 juli 2020

Europese Task Force Takuba komt traag op gang (UPDATE)

30 juni - In een analyse van Instituut Clingendael wordt de opbouw van de Europese special forces Task Force Takuba voor contraguerrilla in de Sahel beschreven. De bedoeling is dat de Task Force, die valt onder de bredere Franse Operatie Barkhane, in de loop van juli operationeel wordt en begin 2021 volledige operationele kapaciteit bereikt. Voorlopig zullen echter alleen Frankrijk (300 militairen) en Estland troepen inzetten. Zweden en Tsjechen zullen daar in 2021 bijkomen. Nederland staat ook nog steeds bij het lijstje deelnemers, zonder dat daarover details bekend zijn.
Takuba zal samen met het leger van Mali vanuit drie bases (Gao, Ansongo en Ménaka) vooral optreden in het grensgebied Liptako tussen Mali, Niger en Burkina Faso.
Het is nog onduidelijk of de hiërarchieke lijn zal lopen via het EU-model (multinationale onderdelen) of het Afghaanse model (elk nationaal kontingent heeft een eigen taak, bijv. meegaan in het gevecht of training).
De analyse van Clingendael bevat enige voorzichtige kritische noten, zoals de constatering dat de internationale prioriteit (terreurbestrijding) slecht spoort met de lokale problemen (voedselveiligheid en werk). En dat de legers van de Sahelstaten voor de plaatselijke bevolking een net zo grote dreiging vormen als de milities en terroristen. In het eerste kwartaal van 2020 pleegde het Malinese leger zelfs meer schendingen van de mensenrechten dan de radikale gewapende groepen.
Bron: Clingendael Spectator (Anna Schmauder, Zoë Gorman, Flore Berger)
AANVULLING - In juli gaat het nog maar om 150 militairen, waarvan de helft Esten. Ze maken gebruik van de bases in Gao en Ménaka. Begin 2012 komen daar 150 Zweden en 60 Tsjechen bij. Het Zweedse parlement heeft inmiddels ingestemd.
Engeland heeft intussen aangegeven zijn helikopterdetachement ter ondersteuning van Barkhane te handhaven. Sinds 2018 hebben drie Britse Chinook C-47 13.000 passagiers en 1100 ton vracht vervoerd tindens 2000 vlieguren.
Bron: Forces Operation Blog (Nathan Gain)
UPDATE: 12 juli - De Franse minister van defensie Parly heeft bekend gemaakt dat Takuba op 15 juli van start gaat in Mali. Het gaat om 100 Franse en Estische militairen. Een tweede kontingent van 60 Tsjechen wordt in oktober ingezet, gevolgd door 150 Zweden in januari 2021.
Bron: AFP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten