vrijdag 10 juli 2020

Turkije versterkt militaire steunpunten in Irak (UPDATE)

6 juli - Het Turkse leger heeft volgens een door de voorlichtingsdienst van de president gepubliceerde kaart 37 militaire steunpunten op Iraaks grondgebied in het grensgebied, maar ook in de steden Erbil, Dohoek, Soran en Zakho. Het Turkse leger heeft ook al heel lang een basis in  Bashiqa in de provincie Niniveh. Volgens een PKK-commandant probeert Turkije een strook van 30 tot 40 km breed in handen te krijgen.
Op 17 juni begon Turkije een grote kampanje van luchtmacht en landmacht tegen posities van de Koerdische militie PKK in Noord-Irak (Iraaks Koerdistan). Twee weken lang werden luchtaanvallen uitgevoerd. De naam van de operatie is Operation Claw-Tiger.
De Iraakse grensbewaking heeft in Zakho (provincie Dohoek)  inmiddels 'strategische posities' ingenomen om een soort buffer te vormen. Volgens de commandant van de Iraakse 1ste Grensbewakingseenheid heeft Turkije gevraagd hun gevraagd samen te werken bij de operatie. De Koerdische regio in Irak is afhankelijk van Turkije voor olie-export via een pijplijn van Kirkoek naar de Turkse haven Ceyhan.
Bronnen: Rudaw (Karwan Faidhi Dri), The New Arab
UPDATE: 8 juli - De Turkse kampanje speelt zich niet alleen af in de regio waar de PKK-kampen zijn gevestigd (Kandil, Zap, Avasin-Basyan, Gara en Hakurk), maar ook Sinjar (waar de Jezidi's wonen) en het Turks-Koerdische  vluchtelingenkamp Makmour bij Kirkoek. De Iraakse grensbewakers zijn volgens Al-Monitor veelal Iraakse Koerden samen met een aantal Arabieren en Turkmenen.
Bron: Al-Monitor (Fehim Tastekin)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten