maandag 27 juli 2020

NAVO-marine oefent in de Zwarte Zee

23 juli - De Amerikaanse geleide-wapen-destroyer Porter (DDG 78) is op 19 juli de Zwarte Zee binnengegaan in het kader van de NAVO-oefening Sea Breeze 2020. De NAVO-oefening (de 20ste editie) wordt gezamenlijk georganiseerd (co-hosted) door de VS en de Oekraïne. Er nemen tot 26 juli meer dan 2000 militairen aan deel uit Bulgarije, Georgië, Noorwegen, Roemenië, Spanje en Turkije. Een P-8A Poseidon patrouillevliegtuig voor onderzeebootbestrijding van Task Force 67 van de VS-marine is ook actief, verder Amerikaanse F-16s uit Aviano in Italië, tankvliegtuigen en special forces vliegtuigen uit Mildenhall in Engeland en Reaper drones uit Miroslawiec in Polen.
De oefening vindt uitsluitend op zee plaats vanwege Coronagevaar. De op de Spaanse basis Rota gestationeerde Porter is al voor de derde keer dit jaar in de Zwarte Zee.
Tijdens de oefening wordt ook een nieuw operationeel concept van het Pentagon uitgeprobeerd, Joint All Domain Command and Control (JADC2), een concept om activiteiten van krijgsmachtdelen (ook cyber en ruimtevaart) wereldwijd te coördineren.
Intussen is door de Russische Zwarte Zeevloot, gevechtsvliegtuigen en meer dan 3000 militairen vorige week  een paraatheidsoefening uitgevoerd.
Bronnen: Navy Times (Geoff Ziezulewicz), Breaking Defense (Theresa Hitchens)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten