donderdag 8 februari 2018

Oorlog in Afghanistan gaat VS in 2018 45 miljard dollar kosten

7 februari - De onderminister van defensie voor Aziatische en Pacifische zaken van de VS, Randall Schriver, heeft in een Senaatscommissie verklaard dat de oorlog in Afghanistan dit jaar 45 miljard dollar zal kosten. Voor de VS-troepen in Afghanistan is 13 miljard uitgetrokken, voor het Afghaanse leger 5 miljard, voor ekonomische hulp 780 miljoen en de rest (het grootste deel dus) gaat op aan logistiek.
De oorlog is nu in het zeventiende jaar. De nieuwe Afghanistan-strategie van president Trump heeft het aantal Amerikaanse troepen tot nu toe verhoogd van 8400 tot 14.000. Het aantal MQ-9 Reaper drones is in vergelijking met vorig jaar opgevoerd met 50%. De basis in Kandahar heeft nu het grootste aantal Reapers van alle bases ter wereld (bijna drie squadrons). Een A-10C Thunderbolt II squadron vliegende forten voor luchtsteun aan grondtroepen zijn  eveneens in Kandahar toegevoegd aan het bestand en er komt ook gespecialiseerd vliegend materieel voor search and rescue beschikbaar (HH-60G Pave Hawk helikopters).
Bronnen: The Hill (Ellen Mitchell), Associated Press (Robert Burns), The Drive - The War Zone (Joseph Trevithick), Military Times (Tara Copp)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten