zondag 18 februari 2018

Meer NAVO-leden voor AWACS en tankervloot

15 februari - Canada heeft besloten om weer terug te keren in het AWACS-programma van de NAVO. De zestien E-3A AWACS radarvliegtuigen hebben vliegbasis Geilenkirchen bij de grens met Limburg als thuisbasis en opereren verder vanaf de bases Aktion (Griekenland), Trapani (Italië), Konya (Turkije) en Oerland (Noorwegen). Canada zat eerder bij AWACS, maar kondigde in 2011 aan de deelname stop te zetten en steunde vanaf 2014 de operaties niet meer. Dat was een bezuiniging van jaarlijks 40 miljoen dollar. Canadees militair personeel bleef wel meevliegen met de AWACS van de Amerikaanse luchtmacht.
Nu komen ze dus terug in Europa, waar Canada zijn activiteiten uitbreidt en een multinationale NAVO-gevechtsgroep leidt in Letland.
België voegt zich bij Nederland, Luxemburg, Duitsland en Noorwegen in de NAVO-tankervloot. Daarmee heeft deze nu een geplande omvang van acht vliegtuigen, inzetbaar tussen 2020 en 2024. De eerste twee kochten Nederland en Luxemburg in 2016 aan. Ze kunnen ook worden gebruikt voor transport van materieel of troepen.
Deze twee aankondigingen werden gisteren gedaan op de NAVO-bijeenkomst van ministers van defensie.
Bron: Defense News (David Pugliese, Aaron Mehta)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten