dinsdag 6 februari 2018

Beginnen de VS met de terugtocht uit Irak?

5 februari - Volgens een Iraakse regeringswoordvoerder en westerse huurlingen zijn de VS begonnen met het reduceren van de troepensterkte in Irak. Irak heeft verklaard dat ISIS is verslagen en over drie maanden zijn er verkiezingen in het land, waarbij deels door Iran gesteunde milities een rol kunnen spelen.
Volgens huurlingen (contractors) zijn afgelopen week tientallen VS-soldaten met hun wapens en uitrusting op het vliegtuig gestapt om naar Afghanistan te gaan. Een verslaggever van Associated Press op de voor de VS belangrijkebasis Al-Asad in het westen van Irak kon dat bevestigen.
Een assistent van de Iraakse premier Haider al-Abadi zei dat 60% van de Amerikaanse troepen in Irak worden teruggetrokken en 4000 overblijven om het Iraakse leger te trainen. Eind september was het officiële aantal VS-militairen 8,892 [5200 in december volgens een ander bericht].
Het Pentagon sprak vandaag de Iraakse berichten tegen, het aantal VS-troepen in Irak blijft voor de voorzienbare toekomst 5000. De samenstelling van het kontingent verandert wel: bijvoorbeeld geen Forward Air Controllers om luchtsteun aan te vragen en meer trainers.
Bronnen: ABC News (Susannah George, Qassim Abdul-Zahra), Washington Examiner (Jamie McIntyre)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten