dinsdag 13 februari 2018

Onderzoek naar hinderlaag in Niger beveelt aan VS-elitetroepen beter te kontroleren

12 februari - Het onderzoek van Africa Command naar de hinderlaag van 4 oktober vorig jaar, waarbij vier special forces van de VS werden gedood, zal aanbevelen dat er meer toezicht komt op deze elitetroepen door het hoofdkwartier in Stuttgart en het Pentagon en dat een hoger echelon voortaan toestemming moet geven voor gevaarlijke verkenningspatrouilles in deze regio.
Een voorlopige versie van het rapport waarop de New York Times de hand heeft weten te leggen, beveelt aan het aantal grondoperaties in Niger te verminderen en het gezag over riskante operaties weg te halen bij de commandanten te velde. De commandant van AFRICOM en de minister van defensie moeten het rapport nog beoordelen.
AFRICOM heeft nu 6000 militairen in Afrika waarvan 800 in Niger.
Een artikel bij War on the Rocks van een medewerker van het Department of War Studies van King's College in Londen stelt dat de terreurbestrijding van de VS in de Sahellanden (waaronder Niger, Mali en Tsjaad) gebaseerd is op een gevaarlijk simplistische en veiligheidsgecentreerde visie op de bedreigingen voor de regionale stabiliteit. De belangrijkste oorzaak van conflicten is in de meeste gevallen het gedrag van de diverse overheden, niet het spontaan verschijnen van jihadisten. De proliferatie van jihadistische groepen blijft een plaatselijk beperkt fenomeen dat verweven is met lokale opstanden tegen ongerechtigheid en onderdrukking.
Bronnen: Stars and Stripes (John Vandiver), War on the Rocks (Nathaniel Powers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten