vrijdag 23 februari 2018

De salarissen van de peshmerga staan niet langer apart op de begroting van het Pentagon

20 februari - Het begrotingsvoorstel van de regering Trump voor het komend jaar omvat niet langer een post voor de Iraaks-Koerdische peshmerga, hoewel het Pentagon hun training wel wil voortzetten.
Voor het huidige fiskale jaar, dat 30 september afloopt, was hiervoor 365 miljoen dollar uitgetrokken, dat niet is besteed, omdat onderhandelingen over verlenging van de desbetreffende overeenkomst in september waren vastgelopen. De Iraakse premier al-Abadi had beloofd de peshmerga in oktober te betalen, maar een rapport van de inspekteur-generaal van de VS van deze maand stelt dat ze hun geld nog niet gekregen hebben.
Voor fiskaal 2019 vraagt de regering 850 miljoen dollar voor training van Iraakse troepen om te voorkomen dat Irak verder afhankelijk wordt van Iran en Rusland (volgens de toelichting op de begroting). De peshmerga zouden nog steeds 290 miljoen van dat geld kunnen krijgen voor uitrusting, maar dan via de Iraakse centrale regering. In hoeverre daar iets van doorkomt naar Erbil valt te bezien.
Sinds 2014 hebben de VS 26.000 peshmerga getraind. De Amerikanen hebben er nog steeds groot belang bij dat verbindingslijnen in de grensregio open worden gehouden, waaronder het kruispunt bij Fish Kabur, dat van levensbelang is voor de 2000 VS-militairen in Syrië.
Bron: Al-Monitor (Jack Detsch)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten