zondag 18 februari 2018

Turkije en Griekenland waarschuwen elkaar over oplopende spanningen in de Egeïsche Zee

15 februari - Turkije heeft Griekenland opgeroepen om de spanning in de Egeïsche Zee niet verder op te voeren, nadat op 12 februari een Turkse patrouilleboot een schip van de Griekse kustwacht (gefinancierd met EU-gelden) had aangevaren bij de onbewoonde Imia-eilanden (Turks: Kardakeilanden) op 7 km afstand van de Turkse kust. Er vielen geen gewonden bij en Griekenland beschuldigde de Turkse boot ervan de Griekse territoriale wateren te hebben geschonden en "riskante manoeuvres" te hebben uitgevoerd. In februari was er ook al een incident geweest bij de Imia/Kardak-eilanden, toen de Turkse kustwacht de Griekse minister van defensie, die met een marineboot de eilanden wilde bekijken en een krans leggen, blokkeerde. De Griekse premier Tsipras waarschuwde dat Griekenland geen enkele aantasting van zijn soevereiniteit zou dulden.
Het territoriale konflikt tussen de twee NAVO-leden over onbewoonde eilanden in de Egeïsche Zee leidde in 1996 bijna tot oorlog.
Daarnaast is er op 9 februari ook een konfrontatie geweest tussen de Turkse marine en het boorschip Saipem 12000 van het bedrijf ENI SpA (Italië) dat in de buurt van Cyprus bezig is naar olie te zoeken. Een Turks fregat, een korvet, een tanker en twee aanvalsboten patrouilleren al drie maanden in dezelfde buurt (Block 3) en verjoegen het boorschip.
Bronnen: Al Jazeera, Reuters (George Georgiopoulos, Renee Maltezou), Al-Monitor (Metin Gurcan)
AANVULLING: Broekstukken meldt inzake de scheepsbotsing dat het Griekse schip is gebouwd door het Nederlandse Damen en de Turkse patrouilleboot van de kustwacht de Umut heet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten