maandag 12 februari 2018

Israëlische F-16 neergeschoten door Syrische luchtafweer

12 februari - Een Israëlische F-16I is op 10 februari boven Israëlisch grondgebied neergehaald door de Syrische luchtafweer, omdat hij te hoog vloog, volgens militaire bronnen van Haaretz. De F-16 was er een van acht die deelnamen aan een aanval op een Iraanse commandotrailer op de basis T4 bij Palmyra. Volgens Israël was van hieruit eerder in de nacht een drone van Iraanse makelij gelanceerd, die het Israëlische luchtruim via Jordanië zou hebben bereikt en werd onderschept boven de Beit She'an vallei in het noordoosten van Israël.
De drone werd neergehaald door een AH64D Apache-helikopter, voor vliegtuigen is zo'n kleine drone waarschijnlijk lastig te traceren. Nadat de trailer was vernietigd vuurde de Syrische luchtverdediging meer dan twintig geleide wapens af van in elk geval de types SA-5 (lange afstand) en SA-17 (korter). Het vliegtuig dat geraakt werd was volgens Haaretz hoog in de lucht gebleven om de door het bombardement aangerichte schade goed te kunnen waarnemen en was daardoor een gemakkelijker doelwit.
De piloot en de navigator gebruikten de schietstoel en landden met parachute op Israëlisch grondgebied. Beide waren gewond.
Als antwoord op het neerhalen van de F-16 lanceerde de Israëlische luchtmacht een grootschalige aanval op acht Syrische en vier Iraanse doelen in Syrië, waaronder Syrische SA-17 en SA-5 batterijen luchtdoelartillerie en een Syrische radarinstallatie.
Bronnen: Haaretz (Amos Harel), Defense News (Barbara Opall-Rome), Al-Monitor (Ben Caspit)
AANVULLING: Tikun Olam stelt dat de Syrische luchtverdediging verbeterd is: kennelijk is het de Israëli niet gelukt de Syrische projektielen te storen (jamming). Dat kan alleen mogelijk zijn met Russische hulp. De meeste apparatuur van de Syrische luchtafweer is van Russische makelij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten