maandag 5 februari 2018

Luchtaanvallen VS in Jemen verzesvoudigd onder Trump

1 februari - De VS hebben in 1917 meer dan zes keer zoveel luchtaanvallen in Jemen uitgevoerd als het jaar ervoor, volgens gegevens van Central Command. In 2017 werden 131 luchtaanvallen uitgevoerd tegen Al Qaida in the Arabian Peninsula (AQAP) en ISIS in Jemen (ISIS-Y) tegen 21 in 2016. Sinds 1 januari zijn er weer minstens tien luchtaanvallen geweest. Ze worden uitgevoerd met drones, AC-130 vliegtuigen voor steun aan grondtroepen en jachtbommenwerpers.
De cijfers zijn het resultaat van een andere strategie van de regering Trump waarbij Jemen werd aangewezen als gebied met "actieve vijandelijkheden", waar het VS-leger meer mogelijkheden heeft om aanvallen uit te voeren zonder het Witte Huis te raadplegen.
Sommige van de huidige aanvallen zijn bedoeld ter ondersteuning van de special forces van de Arabische Emiraten en Jemen bij operaties op het gebied van terreurbestrijding. De eigen special forces van de VS (o.a. SEAL Team 6) hebben verschillende grondoperaties uitgevoerd waarvan enkele dramatisch zijn verlopen voor de VS-troepen.
Het Pentagon heeft nu wel erkend dat er een kleine militaire aanwezigheid met een wisselende omvang van de VS op de grond in Jemen is.
Bron: NBC News (

Geen opmerkingen:

Een reactie posten