donderdag 8 februari 2018

Senatoren willen Birmese leger uitsluiten van Cobra Gold

8 februari - Leden van de Amerikaanse Senaat willen niet dat Birma (Myanmar) gaat deelnemen aan de jaarlijkse door VS-militairen geleide multinationale oefening Cobra Gold die op 13 februari begint in het buurland Thailand. Het Birmese leger wordt ervan beschuldigd afgelopen zomer grote aantallen van de Rohingya moslimminderheid te hebben vermoord en hun dorpen platgebrand.
Birma zou een drietal officieren als waarnemers sturen naar Cobra Gold. Aan de oefening nemen twintig landen deel en negen andere sturen waarnemers. De Birmezen zijn formeel uitgenodigd door Thailand.
* Overigens is Thailand sinds een coup in 2014 zelf nog steeds een militaire diktatuur. Verkiezingen zijn beloofd, maar steeds verder uitgesteld in afwachting van een nieuwe grondwet, waarbij militairen een flinke vinger in de pap houden (net zoals in Birma). Onder de regering Obama werd Cobra Gold om deze reden soms uitgesteld of de VS-deelname beperkt.
Bron: Military Times (Matthew Pennington)
UPDATE: 12 februari - VS-mariniers van Light Attack Helicopter Squadron 369 van de 1ste Marine Aircraft Wing (een eenheid voor vuursteun aan grondtroepen) hebben zich gevoegd bij soldaten van zeven deelnemende landen, waaronder Thailand, Zuid-Korea, Japan, Indonesië en Maleisië, voor de 37ste editie van Cobra Gold. In de lucht zijn er verder transporthelikopters CH-53E Super Stallions van Marine Heavy Helicopter Squadron 466 en KC-130J Hercules van Marine Aerial Refueler Transport Squadron 152.
Bron: Defence Blog (Colton Jones)
UPDATE 2: 13 februari - Het aantal VS-militairen bij Cobra gold bedraagt dit jaar 6800, bijna het dubbele van vorig jaar. In totaal doen 11075 militairen mee aan de "grootste oefening in de Indo-Pacifische regio", een majoor van Myanmar was aanwezig op de openingsceremonie.
Bron: Reuters (Panu Wongcha-um)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten