maandag 26 februari 2018

De Turkse ambities voor een bufferzone in Syrië

23 februari - Op basis van de overeenkomst van vorig jaar in Astana (Kazachstan), waarbij Turkije, Rusland en Iran besloten een aantal de-eskalatiezones in Syrië in te richten, kan Turkije volgens de militaire medewerker van Al-Monitor twaalf observatieposten inrichten. Het doel is om Aleppo af te schermen van de naburige provincie Idlib, waar het wemelt van de radicaal-jihadistische groeperingen, maar ook een soort mini-bufferzone in te stellen rond gebieden in het Koerdische Afrin, dat nu onder vuur ligt van het Turkse leger.
Tot dusverre heeft Turkije zes van de twaalf buitenposten bij Idlib bezet met telkens een pantserinfanteriecompagnie. Een deel van twee Turkse pantserbrigades (rond 1400 militairen) met tanks, genie en bouwploegen zijn al ter plekke en er wordt nog meer verwacht.
De zes posten zijn in Salwa (ten noorden van Idlib), Tal-Tukan (de zuidelijke buitenwijk van de stad Idlib, al-Ais (ten zuiden van Aleppo, Qal'at Sama'an en Sheikh Aqeel (ten westen van Aleppo), en al-Surman bij de strategische stad Maarat al-Numan. Bij Tal-Tukan is  de afstand tot het regeringsleger niet verder dan 6,5 km.
Ook is een kolonne uitgereden naar Taftanaz waar volgens berichten Turkse helikopters gestationeerd worden op een oude luchtmachtbasis. Vandaar zullen ook de verbindingen met de observatieposten worden verzorgd.
Volgens Al-Monitor betekent het dat Rusland in elk geval het luchtruim van Idlib open zal houden voor Turkse helikopters. Volgens de analyse wil Turkije vluchtelingen huisvesten in Idlib en 'gematigde' verzetsgroepen scheiden van de radikalen om de gematigden naar Afrin te sturen en ze daar samen te voegen met de nu onder Turkse controle staande milities van het Free Syrian Army. Maar Rusland denkt dat het regeringsleger dan al lang Idlib heeft heroverd, zodat Idlib ruilen tegen Afrin niet mogelijk meer is.
Bron: Al-Monitor (Metin Gurcan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten