woensdag 3 juli 2024

Verhoogde staat van alarm voor VS-bases in Europa

1 juli - Amerikaanse bases in Europa hebben in opdracht van het US European Command in Stuttgart het alarmniveau verhoogd naar de status 'Charlie'. Het alarm geldt onder meer voor bases in Stuttgart, Baumholder (met installaties in Roemenië en Bulgarije), Spangdahlem en Aviano plus andere bases in Italië. Dit alarmniveau is het een na hoogste en wordt toegepast na een incident of als er inlichtingen zijn over een waarschijnlijke terroristische aanslag of aanval op Amerikaans personeel of installaties.

De maatregelen kunnen inhouden dat het personeel niet in uniform mag reizen, verscherpte bewaking bij de poorten. verhoogde waakzaamheid voor al het personeel en beperkte toegang tot sommige restaurants, kappers enz. 

Er zijn vier alarmniveaus: Alpha, Bravo, Charlie en Delta. Alpha geldt als alles rustig is. Bravo was jarenlang na de aanslagen van 11 september een standaardmaatregel voor Amerikaanse bases. Delta betekent dat een aanval ophanden of al gaande is.

Een specifieke reden voor het alarm is niet gegeven, maar anonieme regeringswoordvoerders noemden de verkiezingen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, de Olympische spelen en de lopende oorlogen in Oekraïne en Gaza. De New York Times legde een verband met dreigementen uit Rusland naar aanleiding van het vrijgeven van lange-afstandswapens voor gebruik op Russisch grondgebied en toegenomen sabotageactiviteiten in West-Europa.

Bronnen: New York Times (Julian E. Barnes, John Ismay), Stars and Stripes (John Vandiver), Associated Press (Tara Copp)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten