maandag 15 juli 2024

VS sturen lange-afstandswapens naar Duitsland (UPDATE-2)

12 juli - In 2026 zullen de VS beginnen met het opstellen van afvuursystemen (fire units) voor de lange afstand in Duitsland, volgens een gemeenschappelijke verklaring van de Duitse en de Amerikaanse regering ter gelegenheid van de NAVO-top in Washington. Ze hebben een aanmerkelijk groter bereik dan de momenteel in Europa opgestelde middelen. Het gaat om geleide wapens van het type Tomahawk (bereik 1300-2500 km) en SM-6 (240-460 km) en nog te ontwikkelen hypersonische wapens. Het onderdeel van US Army waar ze bij horen is het Long-Range Fires Batallion van de 2e Multidomain Task Force (MTDF), waarvan het hoofdkwartier sinds 2021 al in Duitsland is gevestigd in Wiesbaden. Het opstellen van de nieuwe systemen in Duitsland zal aanvankelijk van tijd tot tijd plaatsvinden, in afwachting van permanente stationering. De geleide wapens en kruisraketten zullen worden afgevuurd vanuit het scheepscontainersysteem Typhon, dat speciaal is ontworpen om meerdere types wapens te kunnen afvuren. Het gaat om conventionele raketten, een container kan vier wapens bevatten. Ze blijven onder Amerikaanse kontrole.

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung is het stationeren van de Amerikaanse raketten in Duitsland een tussenoplossing totdat vergelijkbare Europese raketten ontwikkeld zijn. Daartoe is eveneens in Washington door de regeringen van Frankrijk, Duitsland, Italië en Polen een intentieverklaring ondertekend om op land te plaatsen precisiewapens te ontwikkelen die de vijand in de diepte kunnen treffen (2000 km ver): Deep Precision Strike.

In totaal moeten er door de VS tot en met 2028 wereldwijd vijf MTDF's worden opgesteld, twee zijn er al in de Pacific, daar wordt er nog één aan toegevoegd en de vijfde komt in Fort Liberty in North Carolina voor snelle interventie.

Inmiddels is ook een raketbasis in Polen (Redzikowo) van de Amerikaanse marine, die ballistische raketten kan onderscheppen na tien jaar operationeel verklaard. Deze is onderdeel van het raketschild van de NAVO, samen met eenzelfde basis in Roemenië (Deveselu, sinds 2016).

Bronnen: Defense News (Jen Judson), The New York Times (Ivan Nechepurenko, Paul Sonne), Frankfurter Allgemeine Zeitung (Thomas Gutschker)

UPDATE: 18 juli - Volgens de Duitse Stichting Wissenschaft und Politik (staat dicht bij de regering in Berlijn) gaat het bij de Duits-Amerikaanse plannen voor 2026 om drie types op land gestationeerde geleide wapens voor de middellange afstand:

- De kruisraket Tomahawk met een vermoedelijk bereik van 2500 km.

- De ballistische raket Standard Missile (SM) 6; de verbeterde versie hiervan bij US Army kan een bereik hebben van meer dan 1600 km.

- Het Long Range Hypersonic Weapon (LRHW) met codenaam Dark Eagle en een bereik van rond 3000 km.

Momenteel is de ATACMS het verst reikende landwapen van de NAVO met een bereik van meer dan 300 km. Uit het artikel van SWP blijkt dat de nieuwe mobiele wapens vooral gewenst worden omdat ze sneller inzetbaar zijn dan de NAVO-wapens die vanuit schepen en vliegtuigen worden afgeschoten. De vliegtuigen moeten in geval van een aanval eerst starten en naar de plaats vliegen vanwaar de wapens worden afgeschoten. Ze zijn kwetsbaar zolang ze op de grond staan evenals de schepen. Die laatste vliegen ook minder ver en zijn langzamer.

* Een en ander wordt gemotiveerd door afschrikkingdenken, maar het geeft de beoogde vijand veel minder waarschuwingstijd, hetgeen in een krisissituatie gemakkelijk tot een instabiel evenwicht kan leiden waarin misrekeningen over de bedoelingen van de andere snel kunnen leiden tot een grote oorlog.

Bron: SWP-Aktuell 2024/A 36 (Jonas Schneider, Torben Arnold)

UPDATE-2: 8 augustus - In een gepubliceerde slagorde van de Multi-Domain Task Force uit 2021 staat het Strategic Fires bataljon centraal. Dit bestaat uit een HIMARS batterij (raketartillerie met bereik van 70 km voor MLRS en meer dan 499 km voor Precision Strike Missiles), een batterij voor middellange afstandsvuur (wapensysteem Typhoon voor SM-6 met bereik van 450 km en Tomahawk met bereik van 1600 km)  en een batterij voor hypersonisch vuur over lange afstand (meer dan 2700 km).

De mid-range capability batterij bestaat uit vier lanceerinrichtingen, een operationele commandowagen en transportmaterieel. De batterij voor de lange afstand heeft eenzelfde samenstelling en zal schieten met het Long-Range Hypersonic Weapon van Lockheed. Elke lanceerinrichting beschikt over twee geleide wapens op een trailer achter een truck.

Bron: Shephard Media (Sam Cranny-Evans)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten