woensdag 24 juli 2024

Chinese marine in Cambodja

12 juli - Breaking Defense signaleert een langdurige aanwezigheid van de Chinese marine op de Cambodjaanse marinebasis Ream en een flinke bilaterale militaire oefening aldaar in mei. De argwaan van de VS is dat hier een tweede Chinese overzeese militaire basis wordt gevestigd (na Djibouti). Er zou een geheime overeenkomst zijn die het Chinese Volksbevrijdingsleger onbeperkte toegang geeft tot de basis en satellietbeelden laten intensieve bouwactiviteiten zien.

Vast staat dat de Cambodjaanse basis wordt gemoderniseerd met een droogdok, een verlengde pier en baggeractiviteiten zodat schepen met een waterverplaatsing tot 5000 ton van de haven gebruik kunnen maken. In december hebben twee Chinese korvetten aangelegd en zijn enkele maanden gebleven. In mei kwamen er nog drie Chinese marineschepen voor de jaarlijkse oefening Golden Dragon. Volgens Phnom Penh waren de schepen er voor een langer verblijf om Cambodjaanse matrozen te trainen en de pier te testen.

Ream is dichter bij de vitale zeeroute door de Straat van Malakka dan de Chinese bases op de eilanden van de Zuid-Chinese Zee. Volgens een rapport van de onderzoeksgroep AidData zijn er zeven strategische havens waarin China heeft geïnvesteerd (in infrastruktuur, die ook civiel gebruikt kan worden) en die geschikt zouden zijn om in de komende twee tot vijf jaar marinebases te vestigen. Naast Ream zijn dat Hambantota (Sri Lanka), Bata (Equatoriaal Guinee), Gwadar (Pakistan), Kribi (Kameroen), Loganville (Vanuatu), Nacala (Mozambique) en Nouakchott (Mauritanië).

* Of Ream echt een vlootbasis van China wordt met een permanente bezetting van personeel en schepen is nog niet duidelijk. Het kan ook een steunpunt zijn voor onderhoud en bevoorrading.

Bron: Breaking Defense (Christopher Woody)

ZIE OOK: AidData, Harboring Global Ambitions: China's Ports Footprint and Implications for Future Overseas Naval Bases. 25 juli 2023.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten