donderdag 11 juli 2024

VS testen mobiele lanceerinrichtingen voor middellange afstandswapens op Bornholm

4 juni - De VS hebben op het Deense eiland Bornholm aan de ingang van de Baltische Zee twee keer de inzet geoefend van in containers geplaatste vertikale lanceerinrichtingen voor geleide wapens Typhon, zo meldt de Kyiv Post op basis van de Poolse militaire website Defence24.

De MK70 PDS (Payload Delivery System) is een lanceerinrichting van de US Army, die geschikt is voor verschillende wapensystemen met middellange afstandsbereik, waaronder de RIM-161 SM-3 luchtdoelraket, het RIM-174 SM-6 Extended Range multi-role geleide wapen en de Tomahawk kruisraket (de laatste zoals bekend zowel conventioneel als nukleair inzetbaar). De containers kunnen vier raketten verbergen.

De Typhon scheepscontainersystemen zijn in gebruik bij de Mid-Range Capability (MRC) batterij van de Amerikaanse artillerie. De containers werden aangevoerd met een C-17 Globemaster III van de US Air Force in september 2023 (de mobiele versie van het systeem) en in mei van dit jaar (de marineversie, die normaal op schepen staat).

Bonsholm ligt op 3000 km van de Russische exklave Kaliningrad. De oefeningen zijn tests voor snelle inzet van deze systemen aan de NAVO-oostflank. Het Pentagon verklaarde dat het alleen ging om training en dat de containers alleen SM-3s bevatten, geen Tomahawks.

Bron: Kyiv Post  

UPDATE: 4 juli - Het Mid-Range Capability geleide wapensysteem is vanaf april ook ingezet in het noorden van de Filipijnen tijdens jaarlijkse oefeningen van het Amerikaanse met het Filipijnse leger Balikatan en Salaknib). De Filipijnse soldaten leerden het systeem te bedienen en te onderhouden. Voor september moet het weer worden teruggetrokken.

De op land gebruikte Typhons kunnen geplaatst worden omdat het INF-verdrag op het verbod voor middellangeafstandsraketten op land in 2019 door president Trump is opgezegd.

Bronnen: The Defense Post, The New York Times (John Ismay)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten