maandag 29 juli 2024

Chinees vliegdekschip in de Filippijnse Zee

9 juli - Het eskader van het Chinese vliegdekschip Shandong (17) voert nu voor het eerst dit jaar operaties uit buiten de Zuid-Chinese Zee en wel in de Filipijnse zee. Ze waren daar ook al in oktober en november vorig jaar. De Shandong is vergezeld van de kruiser Yan'an (106), de destroyer Guilin (164) en het fregat Yuncheng (571). Vorig jaar was de groep drie keer in de westelijke Stille Oceaan, in april, september en oktober/november.

Dit jaar waren ze tot nu toe in de Zuid-Chinese Zee. In de Filipijnse Zee vaart momenteel ook een gezamenlijke Chinees-Russische patrouille met het Russische korvet Sovershenny (333) en de Chinese destroyer Yinchuan (175), het fregat Hengshui (572) en de tanker Weishanhu (887). Deze jaarlijkse gezamenlijke patrouilles zijn begonnen in 2021 en waren in eerdere jaren groter (tien of meer schepen).

Twee korvetten van de Russische Pacifische vloot, de Gromkiy (335) en de Rezkiy (343) zijn verder gisteren uitgevaren vanuit Vladivostok voor een aantal oefeningen in de Aziatisch-Pacifische regio. Er staat ook een bilaterale Russisch-Indonesische oefening, Orruda 2024 op stapel, een primeur.

Bron: USNI News (Dzirhan Mahadzir)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten