donderdag 16 november 2023

Australische afuisterbasis belangrijk voor Gaza-oorlog

3 november - De Pine Gap afluisterinstallatie bij Alice Springs in Australië  is van groot belang voor de oorlog In Gaza, zo blijkt uit een artikel van Declassified Australia. De resultaten van het verzamelen van grote hoeveelheden verbindings- en elektronische inlichtingen door twee geosynchrone Orion satellieten die op 36.000 km hoogte op een vaste plaats ten opzichte van de aarde staan, worden door Pine Gap geanalyseerd en doorgegeven aan het Israëlische leger.

De officiële naam van de basis van de Amerikaanse National Security Agency (NSA) is Joint Defence Facility Pine Gap (JDFPG). In het door Edward Snowdon vrijgegeven archief staat de codenaam van de basis RAINFALL. De signalen die verwerkt worden heten PROFORMA, communicatie van radars en wapensystemen die real time worden verzameld. Dat kunnen bijvoorbeeld lanceringsignalen van de raketten van Hamas zijn of communicatiegegevens over dreigende lanceringen vanuit Libanon of Iran. Op het gebied van doelopsporing is er een aparte overeenkomst tussen de NSA, het Britse afluistercentrum GCHQ en de  verbindingsinlichtingendienst Israeli SIGINT National Unit (ISNU). Volgens een gelekt document worden bij deze samenwerking onder meer gegevens uitgewisseld over Palestijnen. Vanwege het gevoelige karakter van deze samenwerking valt de resulterende doelbepaling wat Palestijnen betreft niet onder dit projekt

De personeelsomvang van Pine Gap is 800, waarvan de helft Amerikanen. Van de overigen zijn er minder dan 100 Australische regeringspersoneel, de rest is geprivatiseerd.

Bron: Declassified Australia (Peter Cronau)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten