woensdag 1 november 2023

Grote commandopostoefening NAVO in Brunssum

20 oktober - Gisteren is de grote commandopostoefening van de NAVO in het hoofdkwartier Joint Forces Command (JFC) te Brunssum na elf dagen beëindigd. De oefening was computergestuurd (geen echte troepenbewegingen) en is bedoeld om NAVO-hoofdkwartieren en -onderdelen te trainen in het uitvoeren van ingewikkelde operaties. Er waren in Brunssum deelnemers uit 17 landen en 24 andere multinationale hoofdkwartieren. 7000 burgers en militairen waren op een of andere manier bij de oefening betrokken.

JFC houdt zich ook bezig met het plannen van een nieuwe verdedigingsstrategie voor de NAVO in Europa, wat onder meer de aanvoer van 250.000 militairen naar het strijdtoneel inhoudt en het uitwerken van tal van scenario's in geval van escalatie. Vanaf december gaat JFC zich buigen over de plannen die door de afzonderlijke NAVO-leden worden ingeleverd. 

In Brunssum is sinds vorig jaar ook een nieuw logistiek hoofdkwartier van de NAVO gebouwd, Headquarters Joint Logistics Support Group Brunssum (HQ JLSGBS). Dit moet het transport van troepen en materieel naar het operatiegebied aan de oostflank coördineren en logistieke steun (voedsel, kleding, uitrusting, brandstof en munitie) leveren aan de fronttroepen. Ook moet worden gezorgd voor voldoende medische zorg en reparatie van het materieel. Het gebouw heeft rond 10 miljoen euro gekost. 

Bron: ZO-NWS / Streekomroep Limburg, Noordhollands Dagblad (ANP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten