woensdag 15 november 2023

VS activeren onderzees spionageprogramma tegen Chinese onderzeeërs

23 september - Een uitgebreid rapport van Reuters meldt een grootscheepse reconstructie van een oud onderzees spionageproject van de VS tegen onderzeeërs: de herleving van het Integrated Undersea Surveillance System (IUSS). De aanleiding is de nieuwe missie voor een spionagepost op een eiland 80 km ten noorden van Seattle, die tot nu toe hoofdzakelijk belast was met het volgen van de bewegingen van walvissen en het meten van de stijgende temperatuur van het zeewater: een Theater Undersea Surveillance Command.

De modernisering van het IUSS gaat erom het bestaande netwerk van onderzeese spionagekabels om de akoestische signalen van vijandelijke onderzeeërs te traceren te vernieuwen en te combineren met maritieme drones en een vloot van spionageschepen met ultramoderne sensoren en onderzeese microfoons. Het bestaande kabelsysteem van IUSS dateert uit de Koude Oorlog en was gericht tegen de Sovjet-Unie, het moest met name de uitbraak van Russische onderzeeërs naar de Atlantische Oceaan verhinderen. Het bestaan ervan werd pas officieel erkend in 1991. Het systeem bestond sinds de jaren vijftig onder de naam SOSUS (Sound Surveillance system) en was door kritische onderzoekers in de jaren tachtig onthuld. In 1985 werd de naam veranderd in IUSS toen het werd gekombineerd met een technologie die bekend staat als Surveillance Towed Array Sensor System (SURTASS), lange vertikale sonarsystemen die achter marineschepen worden gesleept om naar onderzeeërs te luisteren.

Het systeem wordt nu omgebouwd om Chinese onderzeeërs te traceren. Daarbij zal ook gebruik worden gemaakt van maritieme drones om het veel mobieler te maken. Er zijn nu twee vaste observatiepunten voor IUSS. Enerzijds het boven aangeduide Naval Air Station Whidbey Island in de staat Washington en anderzijds Dam Nek Naval Station in Virginia Beach.

Bron: Reuters (Joe Brock)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten