dinsdag 14 november 2023

De jaarlijkse nukleaire oefening van de NAVO

23 oktober - Het is weer herfst, dus dat betekent dat de nukleaire luchtmachtoefening van de NAVO Steadfast Noon wordt gehouden, zoals gewoonlijk in oktober (van de 16e tot de 26e). Deze keer vond de oefening plaats boven de noordelijke Adriatische Zee en de Tyrreense Zee tussen Sardinië en Sicilië. Er namen 60 vliegtuigen uit 13 lidstaten aan de training deel. daaronder ook B-52 strategische bommenwerpers van de VS die uit de VS kwamen. Een B-52 maakte een rondje boven Noordwest-Europa.

Vroeger was deze oefening streng geheim, maar sinds enige tijd zijn er persverklaringen en nu zelfs een gesprek van NAVO-functionarissen met journalisten van de Frankfurter Internationale Zeitung (FAZ) en twee andere internationale kranten. Het draaiboek van de oefening richt zich op een fiktief land, dat echter dezelfde eigenschappen heeft als Rusland. Het scenario speelt in een zwaar bevochten omgeving en omvat stresstests waarbij NAVO-vliegtuigen of hele vliegvelden worden uitgeschakeld door vijandelijk vuur en er vervanging moet worden geregeld. Elke nukleaire inzet heeft de vorm van een 'pakket' vliegtuigen (tankers, jachtvliegtuigen, bommenwerpers die gronddoelen zoals radars kunnen uitschakelen) dat de nukleaire bommenwerper naar zijn doel begeleidt. Deze begeleiding, die ook gebeurt door NAVO-landen die zelf geen kerntaken hebben, heeft de code SNOWCAT (Support of Nuclear Operations with Conventional Air Tactics).

Geoefend wordt hoe de kernwapens uit hun ondergrondse kluizen worden gehaald en onder de vliegtuigen worden gehangen, in dit geval op de vliegbases Ghedi (bij Brescia) en Aviano (ten noordoosten van Venetië) in Italië. De bommen gaan echter niet mee de lucht in.

Nu wordt nog met F-16s geoefend, volgend jaar voor het eerst met de F-35 die tot 2025 worden uitgerust met de nieuwe B61-12 kernbommen (bunkerbrekers met satellietnavigatie) in plaats van de huidige vrije-val-bommen. Volgens de FAZ is zelfs de verplaatsing van de nukleaire vliegtuigen naar een konfliktgebied al een afschrikkingssignaal. Dit impliceert eigenlijk dat de vliegtuigen in krisis- en oorlogssituaties naar oorlogslokaties kunnen gaan. In het persbericht van de NAVO werd (voor het eerst?) benadrukt dat (het grootste deel...) van de training plaatsvond op minstens 1000 km van de Russische grens.

De oefening wordt onder meer voorbereid op de Duitse afdeling van het US Air Force Nuclear College op de vliegbasis Ramstein. Er zijn daar onder meer cursussen doelbepaling en doelwijziging met namen als 'Theater Nuclear Operation'.

Bronnen: FAZ (Thomas Gutschker), Counterpunch (John Laforge), NAVO persbericht 

 AANVULLING: België deed mee met drie F-16s. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten