maandag 13 november 2023

Meer dan 1000 Duitse soldaten naar het Midden-Oosten

28 oktober - Volgens de Keulse Tv-zender n-tv berichten 'veiligheidskringen' dat er tot nu toe meer dan 1000 soldaten van de Bundeswehr naar het Midden-Oosten zijn gestuurd voor het geval dat Duitse burgers uit de hele regio geëvacueerd moeten worden. De meeste ervan zijn paraat op Cyprus. Op 21 oktober landde daar een A400M militair transportvliegtuig uit Hannover met een tweede in aantocht. Het bevoorradingsschip Frankfurt am Main (A1412), dat in de buurt was om migrantenbewegingen te observeren lag voor de haven van Limassol. De Bundeswehr heeft het eigen reactievermogen in het Midden-Oosten verhoogd. Op Cyprus is een plannings- en operationele staf opgebouwd. Er zijn daar ook special forces van de Duitse marine (KSM) met gevechtszwemmers bij de hand. Soldaten van Kommando Spezialkräfte (KSK) zijn naar Jordanië gevlogen. Volgens ZDF zijn ook leden van de elite-eenheid van de politie GSG 9 en KSK op Cyprus. Het Duitse korvet Oldenburg kruist voor de Libanese kust in het kader van VN-vredesoperatie UNIFIL II. Het wordt afgelost door het fregat Baden-Württemberg. De Oldenburg gaat dan naar de Egeïsche Zee bij Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2).

De Nederlandse ministeries van buitenlandse zaken en defensie hebben op 18 oktober twee C-130 Hercules transportvliegtuigen met 200 soldaten naar Cyprus gestuurd. daarbij zijn ook mariniers en ondersteunende staf.

Op Kreta zijn op het militaire deel van de luchthaven Chania transportvliegtuigen van de US Air Force gesignaleerd (C-130. C-17, KC-135 tankers). Het marinesteunpunt Souda op het eiland met zijn luchthaven is een belangrijke VS-basis in de oostelijke Middellandse Zee.

Bronnen: n-tv, Augen Geradeaus (T.Wiegold), ZDF (Julia Klaus), The Cradle

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten