vrijdag 10 november 2023

Israëlische speciale eenheden en Gaza

31 oktober - ABC (Australië) geeft een overzicht van speciale militaire eenheden en inlichtingenorganisaties die betrokken zijn bij de Israëlische grondoorlog in Gaza.

Sayeret Matkal

Deze elitecommando's voor geheime operaties zijn gespecialiseerd in het uitschakelen van vijandelijke leiders, het bevrijden van gijzelaars en exfiltratie.

Shayehet 13 

Dit is een onderdeel van de Israëlische marine voor speciale operaties, gevormd in 1949. Naast duikers en explosievenexperts hebben ze tevens een medisch specialisme. Het personeel krijgt een opleiding van drie jaar gevolgd door een actieve periode van minimaal vijf jaar. Na 7 oktober is hun hoofdkwartier in Atlit bij Haifa verplaatst naar Ashdod ten noorden van Gaza.

Shaldag 

Deze eenheid is gemodelleerd naar de Britse SAS, werkt met explosieven (ook onder water) en zal waarschijnlijk voorop gaan bij het gevecht in de tunnels.

Unit 669 

Dit is een speciale eenheid van de luchtmacht, gevormd in 1974. Hun rol is het ophalen van gewonde soldaten onder vuur, te voet of met helikopters.

Shabak (Shin Bet) 

De binnenlandse veiligheidsdienst van Israël, gespecialiseerd in het hanteren van menselijke bronnen. Hen wordt nu verweten te hebben gefaald, omdat hun informantennetwerk binnen Gaza vooraf geen signalen zou hebben opgevangen van de aanval op 7 oktober.

Volgens France 24 heeft de Shin Beth na 7 oktober een speciale eenheid gevormd om de organisatoren van de aanval op 7 oktober op te sporen. De naam van de groep zou NILI zijn (een afkorting van de Hebreeuwse spreuk: De Eeuwige van Israel zal niet rusten).

Mossad 

De buitenlandse inlichtingendienst zal zich nu vooral bezighouden met wat er in Qatar gebeurt, waar de politieke leiding van Hamas zit en mogelijk informatie bestaat over de gijzelaars in Gaza. Mossad beschikt sinds 1972 (aanslag bij de Olympische spelen) ook over een operationele sectie (Kidon) die zich bezighoudt met het volgen en doden van tegenstanders in het buitenland.

Unit 8200 

De afluisterdienst, vergelijkbaar met de NSA in de VS en het Signals Directorate in Australië met specialisten Arabisch.

Bronnen: ABC (John Lyons), France24 (Sébastian Seibt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten