woensdag 27 december 2023

Bases van Duitse brigade in Litouwen aangewezen (UPDATE)

18 december - De kazernes voor de in Litouwen te stationeren zware Duitse brigade staan nu vast. Twee bataljons gevechtstroepen zullen gelegerd worden in Rūdninkai ten zuiden van de hoofdstad Vilnius en in Rukla ten oosten van Kaunas. In Rukla zit al de gevechtsgroep van de NAVO (enhanced Forward Presence van de Bundeswehr samen met Nederland en Noorwegen), die het derde bataljon van de brigade gaat vormen. Daarnaast is een logistiek centrum wat verder naar het noorden in Siauliai gepland.

De twee nieuwe bataljons worden gevormd uit het al bestaande Panzerbataillon 203 uit Augustdorf en het Panzergrenadierbataillon 122 uit Oberviechtach. Daar komen dan nog logistieke en verzorgingstroepen, artillerie en medische eenheden bij, in totaal 5000 soldaten voor de hele brigade.

Er is nu ook een tijdplan vastgesteld. In het tweede kwartaal 2024 gaat een commando kwartiermakers in Vilnius aan het werk dat zal worden uitgebouwd tot de brigadestaf. De opstelling van de brigade is voor 2025 gepland en de complete brigade zal op zijn laatst eind 2027 gestationeerd zijn.

In Duitsland kost een brigade 25-30 miljoen euro per maand, bij de inzet in het buitenland zal dat duurder uitvallen.

Bron: Augen Geradeaus (T. Wiegold)

UPDATE: 20 december - De aanleg van de infrastruktuur voor de Duitse brigade zorgt in Litouwen voor problemen, vooral vanwege de hoge eisen van de Duitsers. Een bericht van de Duitse militair attaché in Vilnius wordt geciteerd door Der Spiegel. De financiële bijdrage willen de Litouwers in elk geval beperken tot de militaire infrastruktuur. De woningen voor de Duitse gezinnen liggen duidelijk boven de standaard voor Litouwse soldaten en de bouwkosten voor scholen en crèches moet Duitsland voor 100% dragen (de grond wordt wel beschikbaar gesteld).

Bron: n-tv    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten