vrijdag 21 juli 2023

VS-geleide oefening in Latijns-Amerika

14 juli - De derde editie van oefening Resolute Sentinel 23 van het Amerikaanse Southern Command (SOUTHCOM) loopt van 14 juni tot 22 juli. Deze versie van de oefening vindt voornamelijk plaats vanuit Peru, terwijl twee eerdere sinds 2021 werden gehouden in Midden-Amerika.

Er doen rond 1000 militairen aan deel van de VS, Peru, Ecuador, Colombia, Engeland, Brazilië, Chili, Panama en Uruguay. De 12e Air Force van de VS (Air Forces South) leidt de oefening met tien vliegtuigen: A-10 (luchtsteun), KC-135 (tanker), C-130, C-17 en C-5 (transport) plus 24 onderdelen van de US Air Force. De nadruk ligt op gevechtsoperaties, samenwerking tussen luchtmachten en Agile Combat Employment (opereren vanaf geïmproviseerde bases). Een onderdeel was bijvoorbeeld het opzetten van een Forward Area Refueling Point (FARP) voor de A-10.

US Space Force was ook betrokken met personeel van het 16e Electromagnetic Warfare Squadron, dat vanuit Lima samen met de luchtmachten van Ecuador en Colombia mobiele space detection systems opzette die elektromagnetische interferentie tegen een commerciële satelliet boven de Atlantische Oceaan moesten detecteren.

Bron: Air and Space Forces Magazine (Greg Hadley)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten