dinsdag 25 juli 2023

VS sturen meer oorlogsschepen en mariniers naar de Perzische Golf (UPDATE-3)

21 juli - Het Pentagon stuurt de Parate Amfibische Groep (ARG) met de Bataan en de 26ste Marine Expeditionary Unit (MEU) naar de Perzische Golf. De ARG bestaat uit drie schepen, het amfibische aanvalsschip Bataan, het amfibisch transportdok Mesa Verde en het doklandingsschip Carter Hall. Een expeditionaire eenheid mariniers kan bestaan uit 2500 mariniers. De groep met de Bataan is eerder deze maand [op 10 juli]  uitgevaren van de havenstad Norfolk in de staat Virginia. De schepen worden ook wel afzonderlijk ingezet.

Afgelopen weken was al besloten de destroyer Thomas Hudner en een aantal F-35 en F-16 gevechtsvliegtuigen naar de Golf te sturen. Sinds een paar weken zijn daar ook A-10 vliegtuigen voor luchtsteun aan koopvaardijschepen. Het oplopen van de spanning heeft te maken met pogingen van Iran om twee olietankers in de buurt van de Straat van Hormoez in beslag te nemen, waarbij volgens de VS in één geval ook het vuur werd geopend. Volgens Iran waren ze bezig een gerechtelijk bevel uit te voeren, nadat de tanker (de Chevron) in aanvaring was gekomen met een Iraans schip. Ook de Amerikaanse geleide-wapen-destroyer McFaul, die te hulp schoot, speelde een rol bij dit incident. In het andere geval werd een Tanzaniaanse tanker beschuldigd van oliesmokkel.

Bron: Military Times (Lolita Baldor), Al-Monitor (korrespondent in Iran)

UPDATE: 26 juli - Een squadron (twaalf) F-35s van het 421ste Expeditionary Fighter Squadon uit Utah zijn nu aangekomen in het Midden-Oosten. Er zijn nu vier squadrons in het gebied van US Central Command, twee met F-16s, één met A-10s en één met F-35s.

UPDATE-2: 3 augustus - De VS overwegen bewapende mariniers [teams van 20 mariniers en matrozen] mee te laten varen op koopvaardijschepen in de Straat van Hormoez. Dit was zelfs in de periode van de 'tankeroorlog' met Iran in 1988 niet het geval. De amfibische groep met het aanvalsschip Bataan is inmiddels de Straat van Gibraltar gepasseerd op weg naar de Perzische Golf en bracht deze week een vlootbezoek aan Souda Bay op Kreta.

UPDATE 3: 7 augustus - Het eskader met meer dan 3000 mariniers en matrozen is gisteren aangekomen in de Rode Zee. Op de Bataan (LHD 50) zijn rond 25 gevechtsvliegtuigen (AV-8B Harriers) en helikopters (MV-22 Osprey tiltrotors) en enkele landingsvaartuigen aanwezig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten