woensdag 5 juli 2023

Groene baretten VS trainen met Finse special forces

29 juni - Finland werd in april lid van de NAVO, maar ze werkten al lang intensief samen met het bondgenootschap. De Finnen zijn specialisten in de winteroorlog en Business Insider bericht hoe in maart de Amerikaanse special forces, de Green Berets, naar het poolgebied in Lapland kwamen om met het Finse Utti Jaeger Regiment (lokatie Utti in Kouvola, 135 km van Helsinki) te trainen tijdens oefening Talvikotka 23. Deze Finse speciale troepen hebben een sterkte van rond 700, zowel beroeps (460) als dienstplichtigen (220). De kern is het Special Jaeger Bataljon met een dienstplichtige compagnie parachutisten en een beroeps Jaegercompagnie. Daarnaast een helikopterbataljon met 20 NH90 transporthelikopters en zeven MD500 lichte transporthelikopters en een ondersteuningsbataljon voor logistieke zaken. De taken zijn de gebruikelijke voor special forces: speciale verkenningen, direkte aktie (zoals zaken opblazen) en onconventionele oorlogsvoering (guerrilla).

De Green Berets van de 10e Special Forces Group Airborne - 10th SFG (A) (verantwoordelijk voor Europa) zien het Finse regiment als mentoren, ze kunnen van hen nog wel wat leren.

* US Special Operations Command Europe heeft vanaf 2014 een belangrijke rol gespeeld bij de training van Oekraïense commando's in het kader van de Joint Multinational Training Group Ukraine samen met andere NAVO-legers.

Bron: Business Insider (Stavros Atlamazoglou)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten