maandag 24 juli 2023

Chinese en Russische marines oefenen samen (UPDATE)

17 juli - Een eskader van de Chinese marine heeft op 15 juli de haven van Qingdao (kustprovincie Shandong aan de Gele Zee) verlaten op weg naar het maritieme deel van de Chinees-Russische oefening Northern Interaction 2023 in de Zee van Japan. De groep bestaat uit de geleide-wapen-destroyers Guiyang (119) en Qiqihar (121), de geleide-wapen-fregatten ZaoZhuang (542) en Rizhao (598) en de tanker Taihu (889). De Chinese schepen voerden vier helikopters mee. Aan de oefening nemen ook de luchtmachten van beide landen deel.

Eerder hadden de Russische korvetten Sovershenniy (333) en Gromkiy (335) tussen 5 en 11 juni een vlootbezoek aan Shanghai gebracht en samen met de Chinese destroyer Taiyuan (131) geoefend in de monding van de rivier de Yangtze. Ze gingen daarna terug naar Vladivostok. 

Gisteren werd rond Taiwan een record aantal van 16 Chinese marineschepen waargenomen (en 15 vliegtuigen). Het Japanse ministerie van defensie had al eind juni een Chinees vlooteskader met het amfibische aanvalsschip Guangxi, de destroyer Baotou, het fregat Anyang en het bevoorradingsschip Chaohu waargenomen toen het vanaf de Oost-Chinese Zee naar het westelijk Pacifisch gebied voer. Mogelijk neemt de amfibische groep ook deel aan landingsoefeningen rond de oostkant van Taiwan.

Bronnen: Global Times (Liu Xuanzun), USNI News (Dzirhan Mahadzir)

UPDATE: 20 juli - De Russische bijdrage van de Pacifische Vloot aan oefening Northern Interaction bestaat uit de onderzeebootjagers Admiral Tribunts en Admiral Panteleev  en de korvetten Gremyashy en Aldar Tsydenzhapov.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten