zondag 23 juli 2023

In het Amerikaanse leger wordt het divisieniveau belangrijker

17 juli - Een beschouwing bij Military-com stelt dat bij US Army de divisiestaf de brigade gaat vervangen als beslissingscentrum voor de gevechtsoperaties. De laatste twintig jaar tijdens de Global War on Terror stond in oorlogen zoals die in Afghanistan of Irak de brigade of het (versterkte) brigadegevechtsteam centraal. De divisie - het hogere niveau in de hiërarchie - speelde een rol bij de verdeling van de beschikbare ondersteunende middelen (helikopters, vliegtuigen, artillerie) maar was verder vooral een denkbeeldige eenheid. De gestandaardiseerde brigadegevechtsteams konden verregaand autonoom opereren. De meeste taken konden worden uitgevoerd door een infanteriecompagnie. De vuistregel is dat de landmacht twee niveaus lager vecht dan het hoofdkwartier. Dan kom je via het bataljon uit bij de brigade.

Maar dat gaat dus veranderen, nu het Amerikaanse leger zich voorbereidt op veldslagen met sterke legers zoals dat van Rusland en China. Dat zegt althans de ene stroming, er zijn ook critici, die denken dat de verschuiving van de planning en bevelvoering naar de divisie of zelfs het legerkorps kan leiden tot meer bureaukratie en administratieve rompslomp en ten koste gaat van de bewezen effektiviteit van de brigadeteams. 

En dit alles te midden van een rekruteringskrisis bij US Army. Er is een personeelstekort van 30.000 op een totaal van 485.000 funkties, terwijl voor een reorganisatie wellicht juist extra personeel moet worden aangetrokken.

Bron: Military.com (Adrian Bonenberger)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten