dinsdag 18 juli 2023

Meer VS-bommenwerpers naar de Pacific

13 juli - Het aantal strategische bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht in de Indo-pacifische regio is de afgelopen twee weken vergroot. B-52s van het 20ste Expeditionary Bomb Squadron uit Louisiana zijn op 5 juli op vliegbasis Andersen op het eiland Guam aangekomen (een overzees gebiedsdeel van de VS). Daar waren in het kader van een Bomber Task Force missie vorige maand al B-52s uit Noord-Dakota ingezet. Deze B-52s oefenden boven Korea en landden (voor het eerst) in Indonesië. In dezelfde periode deden ze ook nog mee aan de oefening Northern Edge in de Golf van Alaska.

Kort geleden later kwamen twee B-1s van het 345ste Expeditionary Bomb Squadron aan op vliegbasis Misawa in Japan als aflossing van een andere Bomber Task Force. Inzet van B-1s vanuit Japan is tot nu toe ongebruikelijk. Er was een eerder bericht over een noodlanding van een B-52 op de Japanse vliegbasis Yokota waarover verder geen bijzonderheden bekend zijn gemaakt, mogelijk houdt het daar verband mee.

Tegelijkertijd heeft het Air Mobility Command van de US Air Force de grootste paraatheidsoefening in zijn geschiedenis in de Pacific gehouden met 3000 luchtmachtmilitairen en 70 vliegtuigen uit zeven landen (Canada, Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Frankrijk en de VS). Eerder werden twee van deze Mobility Guardian oefeningen gehouden in de VS zelf. Nu werden bases in Hawaii, Guam, Australië en Japan gebruikt voor bevoorrading, bijtanken in de lucht en medische evacuatie. Eerder dit jaar kam de commandant van het commando in het nieuws toen hij zijn ondercommandanten waarschuwde dat ze zich moesten voorbereiden op oorlog met China binnen twee jaar.

Bron: Air and Space Forces Magazine (Greg Hadley), NBC News (Courtney Kube)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten