maandag 17 oktober 2022

VS-commando voor training Oekraïne

5 oktober - De VS zijn van plan een nieuw trainingscommando voor Oekraïne te vestigen in het Duitse Wiesbaden. Het commando gaat onder European Command (EUCOM) vallen met een personeelssterkte van 300. De training zelf zal plaatsvinden op andere VS-bases zoals Grafenwoehr of Hohenfels. Een definitieve beslissing volgt binnen enkele weken. Eerder deze zomer is op 6 augustus het bestaande International Donor Coordination Center - een multinationale logistieke cel - al verplaatst van Stuttgart naar Wiesbaden, waar het hoofdkwartier van de Amerikaanse landmacht in Europa is gevestigd. "De co-locatie met US Army Europe and Africa en het XVIIIe Airborne Corps vergroot de capaciteit van de organisatie om snel Oekraïense operaties te ondersteunen" (EUCOM).
Tot nu toe zijn er in dit kader rond 2000 Oekraïense soldaten opgeleid om artilleriesystemen en drones te bedienen. EU-landen zijn verder overeengekomen een trainingsprogramma voor 15.000 soldaten op hun eigen gebied op te zetten met een operationeel hoofdkwartier in Polen. En Engeland traint gedurende een jaar 10.000 nieuwe Oekraïense militairen in het kader van Operation Interflex (tot juni waren al 5000 getraind). Dit was de opvolger van Operation Orbital met 22.000 soldaten getraind tussen 2015 en mei van dit jaar.
Bronnen: Military Times (Rachel Nostrant), Frankfurter Allgemeine Zeitung (Majid Sattar), The Defense Post (Inder Singh Bisht)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten