zaterdag 29 oktober 2022

De Geran 2 kamikaze drone in gebuik bij Rusland

De Russische strijdkrachten behalen redelijke resultaten met het gebruik van de Geran 2.  Deze van orgine Iraanse kamikaze drone  is afgeleid van de HESA Shahed 136. De Geran 2 maakt gebruik van het Russische Glonass GPS en heeft  een bereik van 1800 tot 2500km.  De drone opereert niet alleen, maar in een zwerm van 5 tot 10 drones. Ze heeft een zoeker die op radar straling reageert. Eens op het slagveld aangekomen kan ze op geringe hoogte rondjes blijven vliegen totdat de vijandelijke radar aangezet wordt. Dit heet 'loitering'. De drone kan ook nieuwe gps coördinaten ontvangen tijdens loitering, als bekend wordt waar het doel, bv een HIMARS zich bevind.

De drone maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om zelfstandig te kunnen opereren.

Ze is klein: 3.5 m lang, een spanwijdte van 2.5 m, ze heeft een deltavorm en is van glasfiber gemaakt. Ze is hierdoor slecht zichtbaar op de radar en relatief goedkoop: tussen de 20 en 50.000 dollar.

De Geran2 wordt gelanceerd vanaf een vrachtwagen, met 5 tegelijk. Een raketmotor zorgt voor de eerste boost en wordt dan afgeworpen. De Chinese kopie van de Duitse Limbach L500 motor doet de rest. Deze 4 cylinder 2 takt motor van 548cc geeft de Geran 2 een snelheid van 185km/h en  is ontworpen voor motor zwevers.

Omdat de drone altijd in een zwerm van 5 tot 10 opereert is onderscheppen ingewikkeld. Er zijn wel systemen die dat kunnen, zoals NASAMS. Vaak is zo'n interceptor-raket tot wel 10 keer zo duur als een Geran2. En dan nog is de kans groot dat er eentje door de verdediging schiet en zijn doel treft.


Jan Bertels

 

Bronnen:

Eurasiantimes (25-9), Forbes(28-9), Brookings(4 -8), Republic World(17-10), Frontier India (19-9), militaryfactory, Limbach Flugmotoren, Wikipedia 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten