woensdag 5 oktober 2022

Het nieuwe modelleger van de NAVO

September - Sven Biscop van het Belgische Egmont Instituut wijdt een artikel aan het Nieuwe Modelleger (New Force Model - NFM) van de NAVO, waartoe op de NAVO-top in Madrid tijdens de Oekraïne-oorlog is besloten. Het NFM moet gaan bestaan uit drie permanente echelons (tiers). Het eerste echelon van 100.000 militairen moet binnen 10 dagen te mobiliseren zijn. Het tweede echelon bestaat uit 200.000 extra troepen die tussen 10 en 30 dagen op de been moeten worden gebracht. Deze twee echelons zijn allemaal bestemd voor bepaalde geografische defensieplannen, waarvoor ze ook oefenen. Een deel ervan wordt voorwaarts gelegerd aan de oostflank van de NAVO. Het derde echelon levert het voortzettingsvermogen: 500.000 extra troepen inzetbaar tussen één en zes maanden.
Dit is een aanzienlijk ambitieuzer plan dan de huidige NATO Response Force (NRF) van 40.000 soldaten die op basis van roulatie wordt samengesteld. De achtergrond hiervan is de inschatting dat de tegenaanval als antwoord op een invasie van een NAVO-lidstaat niet (zoals vroeger in de Koude Oorlog) kan wachten op versterkingen die van de andere kant van de Atlantische Oceaan komen. Weliswaar zijn er nu 100.000 Amerikaanse troepen in Europa, maar de meeste ervan zijn werkzaam op hoofdkwartieren en depots, het zijn geen gevechtstroepen.Het is de bedoeling dat het eerste en tweede echelon worden georganiseerd als permanente multinationale formaties met nationale brigades als bouwstenen, die samen trainen en oefenen. Sommige van deze formaties bestaan al in een of andere vorm in NAVO-verband: genoemd worden, die welke in het kader van het Framework Nation Concept van de NAVO worden geleid door Duitsland, Italië en Engeland, het Frans-Duitse Eurocorps, het Duits Nederlandse Legerkorps en de Frans-Belgische Gemotoriseerde Capaciteit. Het geheel zou volgens Biscot geen Europees leger vormen maar een tastbare Europese peiler binnen de NAVO.
Als onderdeel van het eerste echelon zou ook een Geallieerde Interventiemacht (Allied Response Force - ARF) funktioneren, een lichtere. expeditionaire opvolger van de NRF. Aangezien al deze troepenmachten in hoofdzaak Europees zijn, stelt Biscop de vraag of de NAVO-opperbevelhebber in Europa (SACEUR) een Amerikaan moet blijven, zoals nu altijd het geval is.
Bron: Egmont Policy Brief 285

Geen opmerkingen:

Een reactie posten