dinsdag 9 oktober 2018

Japanse troepen oefenen met Filipijnse en VS-mariniers (UPDATE)

6 oktober - Bij een landingsoefening op de Filipijnen hebben Japanse troepen een ondersteunende rol gespeeld. De oefening in terreurbestrijding Kamandag (Vergif) werd gehouden op een Filipijnse marinebasis bij San Antonio aan de Zuid-Chinese Zee op 250 km van Scarborough Shoal, een gebied dat wordt geclaimd door de Filipijnen, maar in 2012 door China in bezit is genomen. Tijdens de landing van Filipijnse en VS-mariniers werden 50 ongewapende Japanse militairen en vier pantservoertuigen (een primeur sinds 1945) ingezet om oefengewonden te vervoeren. Er werd (uiteraard) verklaard dat de oefening niet gericht was tegen China, maar uitsluitend tegen terroristen die Filipijns gebied hadden bezet. In totaal waren 150 militairen betrokken. De tiendaagse oefening eindigt op 10 oktober.
Bron: The Straits Times
UPDATE: 9 oktober -  De Japanse mariniers van de nieuwe Amphibious Rapid Deployment Brigade voeren mee op het Amerikaanse landingsdokschip Ashland (LSD 48). De VS-mariniers kwamen van de 3e Marine Expeditionary Brigade uit Okinawa. Ze maken deel uit van de Expeditionary Strike Group van het amfibische aanvalsschip Wasp (LHD-1).
Kamandag is een afkorting van “Kaagapay Ng Mga Mandirigma Ng Dagat” oftewel "Samenwerking van de Zeekrijgers". Het is traditioneel een bilaterale oefening van de VS en de Filipijnen.
* De Stars and Stripes maakt het toch allemaal wat serieuzer.
Bron: Stars and Stripes (James Bolinger, Hana Kusumoto)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten