1 oktober - Er is een kontroverse uitgebroken over de mogelijke deelname van (bedrijven uit) de VS en Engeland (na de Brexit) aan projekten van de permanente gestruktureerde samenwerking van EU-landen op militair gebied (PESCO). Een blok van 13 lidstaten - geleid door Nederland en met onder meer België, Luxemburg en Portugal - staat tegenover een blok van vier onder Franse leiding met Duitsland, Italië en Spanje aan boord. Kortweg gaat het om de strijd tussen een Atlantische binding van PESCO (Brazilië wordt ook genoemd) versus een perspectief van Europese strategische autonomie.
Een van de projekten van PESCO - de zogenaamde militaire Schengenzone waarbij tanks en troepen gemakkelijk kunnen bewegen binnen het EU-territorium - is al in de problemen geraakt omdat men de logistieke know-how van de VS hiervoor noodzakelijk vindt (en uiteraard omdat het voor een belangrijk deel om VS-troepen gaat).
Volgens Politico, dat inzage heeft gehad in een vertrouwelijk dokument van de Europese diplomatieke dienst, zou een kompromis zijn bereikt om de kwestie per geval te bekijken door de groep landen die bezig is met een bepaald projekt en een unaniem advies van hen voor te leggen aan de Raad. Een besluit van de Europese Raad over het kompromis wordt volgende maand verwacht.
Een andere ontwikkeling die wordt gemeld door Europese diplomaten is, dat er plannen zijn om de onlangs opgerichte Military Planning and Conduct Capabilities (MPCC) unit om te dopen tot EU militair hoofdkwartier, een opwaardering waar Engeland zich altijd tegen verzet had.
Bronnen: Euractiv met AFP, Politico (Judith Mischke)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten