woensdag 13 juni 2018

VS gaan mogelijk THAAD raketschild opstellen in Duitsland

1 juni - Volgens twee bronnen van Reuters, "die bekend zijn met dit onderwerp", is het VS-leger bezig met inleidende gesprekken met Duitsland over het opstellen van het raketverdedigingssysteem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) in het Duitse Ramstein, waar ook het hoofdkwartier van de Amerikaanse luchtmacht in Europa en het Allied Air Command van de NAVO zijn gevestigd.
Het artikel van Reuters suggereert dat de zaak in een stroomversnelling is gekomen door het opzeggen door de VS van het nucleaire akkoord met Iran. De Iraanse raketten Shahab 3 kunnen overigens met een bereik van 2000 km niet verder komen dan het zuiden van Europa. Mogelijk kan het bereik echter verlengd worden. Ook Rusland ziet dit soort raketschild als een bedreiging voor de effektiviteit van hun kernmacht.
Plaatsing van THAAD in Duitsland met de krachtige radar AN/TPY-2 van Raytheon, zou een overgangsoplossing kunnen zijn nu de Aegis Ashore - een ander raketverdedigingssysteem in Polen dat dit jaar operationeel zou worden - met twee jaar is vertraagd. Begin juni brengt het Pentagon een nieuw overzichtsrapport uit over territoriale raketverdediging, waarin dit soort plannen (ook voor het Arrow-3 systeem van de VS en Israël) aan de orde kunnen komen. Washington heeft volgens de bestaande overeenkomsten op zich geen Duitse toestemming nodig, maar zou wel eerst een formele notificatie sturen als het systeem wordt geplaatst.
Bron: Reuters (Andrea Shalal)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten