dinsdag 19 juni 2018

Turks offensief rond de berg Kandil in Noord-Irak

15 juni - Momenteel proberen 1500 Turkse soldaten van een commandobrigade en een lichte infanteriebrigade voor de grensveiligheid met gendarmerie en bataljons van de special forces een korridor te forceren vanuit het onderdistrikt Sidekan (gouvernement Erbil) in Noord-Irak naar de berg Kandil, het hoofdkwartier van de PKK.
De afgelopen twee weken zijn nog 1500 commando's aangekomen als versterking. Aanvallen met F-16s, gevechtshelikopters en drones bepalen echter het beeld, zodat Al-Monitor liever spreekt over een vanaf de grond ondersteunde luchtkampanje, dan een grondoffensief met luchtsteun.
Aan Turkse kant zijn verliezen gemeld door bermbommen en anti-tankraketten van westerse makelij (Milan en AT4). Het is onduidelijk of deze door de VS direkt zijn geleverd of verkregen op de zwarte markt.
Bergachtig terrein en weersomstandigheden kunnen deze operatie belemmeren. Vanaf oktober zal het in elk geval lastig worden om tien posten die tot nu toe door het Turkse leger zijn ingericht op wegen vanuit het noorden te bevoorraden.
Al-Monitor acht de doelen van de operatie dan ook tot nu toe beperkt tenzij deze veel omvangrijker zou worden. Ook een verband met de verkiezingen die binnenkort in Turkije worden gehouden ligt voor de hand.
Bron: Al-Monitor (Metin Gurcan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten