woensdag 16 mei 2018

Verslag van de hinderlaag in Niger

10 mei - Er is nu een niet-geclassificeerde acht bladzijden tellende samenvatting van het onderzoeksrapport van Africa Command (6300 blz.) beschikbaar over de hinderlaag van afgelopen oktober in Niger waarbij vier VS-militairen sneuvelden. Het rapport concludeert dat individuele, organisatorische en institutionele fouten hebben bijgedragen aan het debacle.
Het team van 11 VS-militairen met rond 30 soldaten van het leger van Niger was de avond tevoren vertrokken voor een operatie die ten doel had een sleutelfiguur van ISIS in de Grotere Sahara (Doundou Chefou) uit te schakelen. Het VS-team was voor die tijd alleen gericht op assistentie en advies en training van de soldaten van Niger. Het had niet de bevoegdheid om dit soort operatie uit te voeren zonder toestemming van hogerhand, die niet verkregen was. De teamleider en de compagniescommandant (een kapitein) van de vooruitgeschoven operationele basis (advanced operations base - AOB) hadden de aard van de missie met knip- en plakwerk vanuit eerdere operaties niet nauwkeurig aangegeven in het operationeel concept (CONOPS) als zijnde een "civiel-militaire verkenning". Vervolgens had de commandant van de basis toestemming gegeven terwijl hij dit op grond van zijn bevoegdheid niet zelfstandig had mogen doen. Het naast hogere niveau, Special Operations Command and Control Element (SOCCE) in Tsjaad (hoofdstad N'Djamena), was niet op de hoogte van het precieze karakter van de missie.
Het team was pas een maand aanwezig in het terrein. Het was hun derde missie. De teamleider was pas op het laatste moment toegevoegd, het team was zelf niet volledig getraind en ook op de samenwerking met de soldaten van Niger was niet geoefend.
Een senator van de oppositie vroeg zich na een briefing over het rapport af of de hele trainingsmissie niet een vijgenblad was geweest voor veel verdergaande betrokkenheid van de Amerikaanse troepen in Niger.
Bronnen: Army Times (Tara Copp), Defense News (Joe Gould)
OCT 2017 Niger Ambush - Summary of Investigation, 10 mei 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten