vrijdag 18 mei 2018

Max Thunder zaait verwarring in Korea

16 mei - Volgens een militaire bron van Yonhap in Seoel zullen B-52 nucleaire bommenwerpers van Guam in tegenstelling tot het oorspronkelijke plan niet deelnemen aan de luchtmachtoefening Max Thunder van de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse luchtmacht die momenteel gaande is.
Aan de jaarlijkse Max Thunder van Air Force Operations Command van Zuid-Korea en de 7e Air Force van de VS wordt van 11 tot 25 mei deelgenomen door 100 vliegtuigen, waaronder acht F-22s die geacht worden elke vorm van luchtverdediging te kunnen doorbreken, F-15Ks en F-16s. Een veiligheidsadviseur van de Zuid-Koreaanse president Moon legde uit dat de beslissing over de B-52s genomen was tijdens een spoedbijeenkomst van de Zuid-Koreaanse minister van defensie met de commandant van de VS-strijdkrachten in Zuid-Korea. Dit nadat Noord-Korea in woede was ontstoken vanwege de B-52s en een inter-Koreaans overleg had afgezegd.
Het Pentagon ontkent dan weer het Zuid-Koreaanse bericht en zegt dat de B-52s nooit in de planning hebben gezeten.
* Het Pentagon had weinig ruchtbaarheid aan de oefening gegeven, maar dit komt nu terug als een boemerang. Het gaat duidelijk om de oefening van een grootscheepse luchtaanval op Noord-Korea, onder de huidige omstandigheden beslist een provokatie. Er wordt op gewezen dat oefeningen en operaties van de VS met het woord Thunder in de naam gewoonlijk wijzen op deelname van B-52s. Denk aan de beruchte operatie Rolling Thunder, het strategische bombardement op Noord-Vietnam tijdens de Vietnamoorlog. De VS zijn nu kennelijk volop bezig met damage-control, terwijl eerder blijkbaar slecht is gekommuniceerd met Noord-Korea.
Bronnen: Yonhap, Washington Examiner (Melissa Quinn)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten