woensdag 9 mei 2018

Verenigde Emiraten nemen eiland Socotra over (UPDATE)

6 mei - De regering van Jemen in ballingschap heeft geprotesteerd tegen de overname door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) van de zeehaven en het vliegveld op het eiland Socotra in de Arabische Zee. Op 30 april plaatste de VAE meer dan 50 soldaten, tanks en ander militair materieel op het eiland en verjoeg het personeel van de haven en het vliegveld.
De regering in ballingschap in Saoedi-Arabië en de VAE zijn formeel bondgenoten in de Saoedische coalitie tegen de Houthi's bij de oorlog in Jemen. De Emiraten hebben echter een eigen lijn en werken samen met separatisten in het zuiden van Jemen.
Socotra is een archipel van vier grotere en twee kleinere eilanden en is werelderfgoed vanwege de bijzondere flora en fauna.
Bron: Bloomberg (Mohammed Hatem, Zainab Fattah)
UPDATE: 16 mei - Volgens een Jemenitische woordvoerder is het konflikt opgelost. De vlag van Jemen wappert weer op de haven en het vliegveld nadat Saoedi-Arabië troepen naar het eiland verplaatste en een overeenkomst met de Emiraten sloot over de teruggave. Er waren toen al 300 soldaten van de VAE op het eiland met tanks en artillerie. Volgens Le Monde waren er vier grote C-17 militaire tranporrtvliegtuigen van de Emiraten geland op het vliegveld. Hun troepen hadden al een Jemenitische basis op Socotra bezet.
Bron: Al Jazeeera, Le Monde (Louis Imbert)
ZIE OOK: Noah Browning, Alexander Cornwell, UAE extends military reach in Yemen and Somalia. Reuters, 11 mei 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten