zondag 13 mei 2018

De Israëlische aanval op Iraanse doelen in Syrië

10 mei - Israël heeft een grootscheepse luchtaanval uitgevoerd op Iraanse doelen in Syrië, nadat 20 raketten waren afgevuurd op het bezette gedeelte van de Golanhoogte (in 1981 geannexeerd door Israël). Die raketaanval (volgens Israël het werk van de special forces van de Iraanse Revolutionaire Garde, de al-Quds) volgde weer op een eerder Israëlisch bombardement van doelen in Syrië, kort nadat de Amerikaanse president Trump het nukleaire akkoord met Iran had opgezegd.
Het Russische leger zegt dat bij de Israëlische aanval van vandaag 28 vliegtuigen waren betrokken (F-15s en F-16s) die ongeveer 60 geleide wapens afvuurden. Daarnaast werden door Israël nog 10 grond-grond-raketten verschoten. De helft van de geleide wapens zouden zijn neergeschoten door de Syrische luchtverdediging. Er werden echter ook vijf Syrische luchtafweerstellingen vernietigd. De doelen waren een hoofdkwartier van al-Quds, logistieke installaties, een militaire en logistieke basis in al-Kiswah ten zuiden van Damascus, een basis ten noorden van Damascus en een wapendepot van al Quds op het internationale vliegveld aldaar.
* Israël had Rusland kort tevoren gewaarschuwd tijdens een bezoek van premier Netanyahoe aan Moskou, een waarschuwing die ook zou zijn doorgegeven aan Iran. Interessant is dat Israël niet heeft meegedaan aan westerse sancties tegen Rusland naar aanleiding van de Krim en de chemische aanval in Salisbury. Rusland heeft na de Israëlische aanval gemeld momenteel niet het geavanceerde luchtafweersysteem S-300 aan Syrië te leveren, een teken dat het niet wil worden meegesleept in een konfrontatie tussen Iran, Syrië en Israël. Zelf heeft Rusland de S-300 wel in Syrië.
Bronnen: Time (Josef Federman, Sarah El Deeb), Haaretz (Amos Harel), Al Jazeera (Ramy Allahoum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten